Kontakt telefon: 
066/5000-808   
Kontakt e-mail: izdavacka.kuca.rec@gmail.com

Važna uputstva i upozorenja na Unutarnjem putu

Važna uputstva i upozorenja na Unutarnjem putu Draga sestro, dragi brate, na Unutarnjem putu, Unutarnjem putu u Univerzalnom životu nas poducava Duh Božji i u Njemu smo svi braca i sestre. Stoga se prilikom susreta oslovljavamo bratsko-sestrinskom recju „Ti“, recju koja nas povezuje. Pritom cenimo i poštujemo jedan drugoga time što sve dublje postajemo svesni da smo ljudi Duha i da smo medjusobno povezani u ljubavi Božjoj.

Draga sestro, dragi brate,
Ako se odluciš da slediš ovaj duhovni put u Univerzalnom životu, tada u svom unutarnjem treba da budeš spreman da svoj život dosledno usmeriš prema ucitelju u sebi, prema Hristu. Ti onda ne bi smeo pored ovog intezivnog tecaja da obavljaš nikakve druge duhovne vežbe, cak iako se one nazivaju „hrišcanskim“. Pretpostavimo da želimo da predemo reku. Reka je naše ljudsko JA koje treba nadvladati. Udemo li u dva camca, stavljajuci noge tako da stojimo u oba camca, tada cemo se vec kod prvog najmanjeg strujanja zateturati, a kod veceg strujanja  cemo posrnuti i na kraju pasti u vodu. Isto se tako ponašamo  na Unutarnjem putu: ako ne možemo jasno da se odlucimo za neki duhovni put, ili ako ostanemo kod naše slike: za stabilan camac za koji verujemo da ce nas sigurno dovesti do druge obale, onda cemo pre ili kasnije doživeti brodolom.

Svaki covek je istovremeno odašiljac i primalac. Usmeravamo li se na više odašiljaca, istovremenim praktikovanjem razlicitih duhovnih tehnika, tada ce u nama kao prijemniku nastati vrtlog snaga, kojima svaki covek ne može da odoli.

Školovanje na Unutarnjem putu u Univerzalnom životu odnosi se na telo, dušu i duh. Ono može škoditi ljudima:

–    koji vec pate od postojecih psihickih smetnji ili oboljenja;
–    koji su u poslednje tri godine bili na psihijatrijskom ili psihoterapeutskom lecenju;
–    koji su uzimali lekove za promenu svesti, umirujuca ili stimulativna sredstva (kao npr. Valium, librium, lexotanil, antidepresive, neuroleptike, sredstva za uzbudivanje, sredstva za spavanje itd.);
–    koji su u najširem smislu zavisni od stimulativnih sredstava i droga (takodje alkohol i nikotin);
–    koji primenjuju, ili su pre kratkog vremena primenjivali druge spiritualne vežbe i duhovne tehnike (kao npr. yoga, TM, zen, autogeni trening itd.).

Draga sestro dragi brate,
Svaka meditacija se sastoji od kratkog uvoda i samog teksta meditacije. Uvodni tekstovi su sastavljeni prema podsticajima Duha. Oni objašnjavaju duhovne meduzavisnosti i zakonitosti i daju prve vežbe za svest tokom svakidašnjice. Same meditacije objavljene su nam neposredno od Božjeg Duha. One imaju za cilj aktivno poniranje i usmeravanje prema božanskim koje u nama živi i deluje.  Ovo usmeravanje uspeva ukoliko lakše ukoliko više možemo da se udaljimo od spoljnih uticaja za vreme meditacije, a najuspešnije je kad meditacije slušamo zatvorenih ociju.

Ako imaš priliku da Put savladaš zajedno sa prijateljima, tada je moguce meditacije oblikovati zajednicki: svaki put neko od vas glasno cita tekst, dok ostali zatvorenih ociju slušaju i tako meditaciju primaju duboko u sebe. Ako nemaš ovu mogucnost zajedništva, onda lagano citaj tekst meditacije, recenicu po recenicu ( i ako ti pomaže, možeš i glasno) i, bez razmišljanja o tome, dopustiti da reci prodiru duboko u tebe. Na kraju ostani zatvorenih ociju još 10 do 15 minuta da tiho sediš, vec prema tome kako je duboko meditacija prodrla i dopusti da procitane reci naknadno vibriraju u tebi. Vodi brigu da za vreme meditacije ne budeš ometan. Ako se to dogodi, tada završi jednom kratkom molitvom zahvalnosti i toga dana nemoj dalje slediti prekinutu meditaciju. Da bi meditacija mogla u tebi razviti svoje delovanje, treba da je praktikuješ kroz dve sedmice – ako je to moguce, svakog dana u ranim jutarnjim satima. Tako možeš da se pripremiš za novi dan.

Draga sestro, dragi brate,
Duhovni svet darovao nam je uz meditacije i lagane, harmonizirajuce telesne vežbe, koje je naša sestra, Gospodova prorocica – uciteljica, primila unutarnjim gledanjem. Ove se pokretne vežbe, uz odgovarajucu muziku, izvode svaki put pre meditacije. One doprinose dodatnoj uskladenosti duše i coveka.  Ako ove vežbe zbog telesnih bolova  ne možeš obavljati, možeš ih izvoditi duhovno: sedi mirno u stolicu, zatvori oci,  slušaj muziku, primaj u sebe, a pokrete izvodi u mislima. Vežbe koje smo izvodili u mislima, takode oživljavaju dušu i  telo.

Uputstva za pokretne vežbe naci ceš u dodatku ove knjige. Muzika za telesne vežbe, zajedno sa propratnim tekstovima za uputstva, snimljena je na jednoj kaseti. Ove kasete za muziku možeš naruciti kod Univerzalnog života u Würzburgu. Muzika i telesne vežbe snimljene su takode kao video-kaseta.

Ako nemaš prilike da slušaš muzicku kasetu, ni da gledaš videokasete, moguce je da ti od pomoci budu note za te muzicke teme, jer možda neko od brace i sestara može da te prati na nekom od muzickih instrumenata dok izvodiš vežbu.

Draga sestro, dragi brate,
Ako usmerenje na Boga koje si postigao/postigla u meditaciji možeš da sacuvaš u svom svakidašnjem životu, i darovane duhovne vežbe sve više i više da sprovodiš u svakidašnjici, tj. Da ih živiš, tada ceš duhovno dozrevati i meditacije ce ti darovati radost i postati unutarnja ispunjenost.

Bog za pozdrav!

Opis i sadržaj knjige>>

Newsletter prijava
Prijavite se na E-mail novosti i budite uvek u toku sa novim izdanjima, akcijama i dešavanjima u našoj knjižari.
* obavezna polja